Skip to main content

Boba Stefanovic

Boba Stefanović, pevač, kompozitor, veliki šmeker, nekadašnji žitelj bloka 23.

Rođen je 21.maja 1946.godine u Beogradu, odrastao na Čuburi, u Molerovoj ulici. U njegovoj ulici 1958.godine osnovano je amatersko omladinsko pozorište “Dadov”, gde je maleni Boba pronašao svoj svet. Svirao je gitaru, komponovao, pisao poeziju…

Sa svega petnest godina, počinje muzičku karijeru. 1962. godine u vokalno-instrumentalnom sastavu “Zlatni dečaci” nastupa najpre kao gitarista, a ubrzo i kao pevač. Sa njima je proveo pet godina. Bila je to jedna od prvih jugoslovenskih rok grupa, uglavnom su svirali obrade stranih hitova, kasnije i autorske pesme, od kojih je najpoznatija “Čudna devojka”.

Nakon “Zlatnih dečaka” Boba postaje član muško-ženskog kvarteta “One i oni” u kojoj su osim njega nastupali Minja Subota, Lidija Kodrič i Daliborka Stojšić. (Može se reći da su bili preteča “ABBE”).

Na Beogradskom proleću 1970.godine Boba je izveo svoj najveći hit, čuvenu “Obriši suze draga”. Postao je izuzetno popularan,pa je odlučio da započne solo karijeru. 1971.godine napušta grupu “One i oni” a Žarko Dančuo uskače na njegovo mesto.

Usledili su brojni hitovi- “Kažu mi da još si uvek sama”, “Moja ljubljena”, “Ruže”, “Mari”, “Živim tako sam”, “Klečim i molim”, “Bolno srce plače”, “Ona,ona, ona”… Pevao je i u inostranstvu- Nemačkoj, SSSRu i u Americi.

Osamdesetih se vratio u domovinu i otvorio svoju školu pevanja. Uz bavljenje muzikom, Boba je stigao da završi dva fakulteta-organizaciju na FDU i Likovnu akademiju. Poslednjih godina života, posvetio se slikanju i tek povremeno nastupao. Umro je u Beogradu, 9.februara 2015.godine.