Skip to main content

U gostima Beograda i Bloka 23 su bili studenti arhitekture sa najboljeg američkog tehničkog univerzitera MIT. Radili su zadatak na našem bloku kako bi mogla izgledati revitalizacija i na kraju upriličili izložbu pod nazivom REPAIR+REPLAY.

Omogućili smo im ulazak u jedan stan u izvornom stanju što ih oduševilo jer su uz teorijsko znanje , uz naše priče i posetu stvarno i videli kako izgleda pravi život u bloku, zašto i kako su urbanizam i arhitektura oblikovali korisnike, kako to utiče na svakodnevni život i društvene odnose. Kroz naš primer su učili zašto su urbanizam i arhitektura tog vremena bili jako uspešni i kvalitetni, i kako su objekti zidani uz pomoć prefabrikovanih elemenata.

Ovo je još jedan podsetnik na našu jako nisku društvenu svest o arhitekturi kao bitnom umetničkom, prostornom, kulturnom aspektu i ogledalu jednog društva. Trenutno izgleda da stranci više vrednuju naše modernističko nasleđe nego mi sami, i ovakve projekte bi trebale da rade i naše institucije, fakulteti, i mi sami, ali se to ne dešava.