Skip to main content

Opština Novi Beograd postavila je spomen-ploču Tomi Buzovu, oficiru bivše JNA u penziji, na zgradi u Ulici Milutina Milankovića 42, u kojoj je živeo do svoje tragične smrti.

Spomen-ploču otkrili su predsednik opštine Aleksandar Šapić i unuk Tome Buzova, u prisustvu supruge Koviljke Buzov, članova porodice i prijatelja.

Ispred zgrade u kojoj je živeo okupio se veliki broj komšija, koji se još sećaju Buzova, saopšteno je iz Opštine Novi Beograd.

Tomo Buzov bio je oficir JNA. U Beogradu je dočekao penziju. Imao je 63 godine, suprugu i sina, koji je bio na odsluženju vojnog roka u podgoričkom garnizonu.

Početkom 1993. godine, u jeku rata u Bosni, Toma Buzov, putujući iz Beograda prema Baru u posetu sinu u vojsci, zatekao se u vozu, iz koga je posle legitimisanja izvedeno 20 putnika bošnjačke nacionalnosti.

Tomo Buzov pokušao je da spreči izvođenje Bošnjaka iz voza i time je rizikovao sopstveni život, koji prethodno nije bio ugrožen. Zbog ovog čina i on je bio odveden iz voza, a njegovo telo nikad nije pronađeno.

Najmanje što je Opština Novi Beograd mogla da uradi, da bi se odužila Tomi Buzovu, je bilo postavljanje ove spomen-ploče. Kapetan Tomo Buzov zaslužuje mnogo više, jer čin koji je on napravio pre više od 20 godina je nešto što nije bio čest primer u tim nesrećnim godinama.